Itsenäinen Suomi on tänään 97-vuotias. Mäti on upea raaka-aine, joka sopii juhlaan hyvin tunnelman kohottajaksi. Pienikokoiset uuniperunat mädin ja maustetun smetanan kera toimivat hienosti alkuruokana juhlapäivänä.
Päijät-Hämeen sydämessä kypsyneistä marjoista valmistettu Pihamaan viherkuohu sopii niin ikään loistavasti juhlistamaan Suomen itsenäisyypäivää. Pihamaan viherkuohu on valittu vuosina 2011 ja 2014 Suomen parhaaksi tilaviiniksi. Ostin kotimaista kuohuvaa syksyllä Heinolan Heilasta, kun olimme kotimatkalla Savon karpalosoilta. Karpalosuon kirjoituksestani löytyykin hyvä jälkiruokaohje Itsenäisyypäivään.
Herkullista ja hyvää Suomen itsenäisyyspäivää !
Uuniperunoita, mätiä ja maustettua smetanaa
5-6 pientä uuniperunaa (rosamunda)
200 g kirjolohen mätiä, myös muut mädit sopivat yhtä hyvin
Maustettu smetana:
2 prk smetanaa
1 rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
puoli punttia ruohosipulia silputtuna
suolaa ja pippuria myllystä
Päälle:
3 rkl tilliä silputtuna
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese perunat ja laita ne uunivuokaan , jossa on muutama lusikallinen karkeaa merisuolaa pohjalla. Paahda perunat uunissa kypsiksi noin 60 minuuttia.
Hienonna ruohosipuli ja tilli. Sekoita kaikkia ainekset tilliä lukuun ottamatta kulhossa. Anna maustua kylmässä sen aikaa, kun perunat kypsyvät uunissa.
Tarjoa perunat mädin ja maustetun smetanan kera. Ripottele tilliä päälle.
Onpas juhlavan näköinen annos ja hienoa, että joku muistaa kotimaisen perunanviljelijänkin meille niin suurena juhlapäivänä. Itse, kun pyörittelin eilenkin espanjalaista kesäkurpitsaa 🙂
Nam… se oli kyllä erittäin hyvää…:-P Mäti oli parasta ja smetana.
Mukava juttu, tehdään taas uudestaan. 🙂
🙂