Kukkakaalicrust

Kukkakaalicrust vuohenjuustolla ja oliiveilla
Kukkakaalicrust vuohenjuustolla ja oliiveilla

Alex Niemisen ja Riikka Sukulan yhdessä toteuttama muhkea Vege! -kirja ilmestyi muutama viikko sitten. Kirja sisältää vähän yli kolmesataa sivua kiinnostavia ja innostavia kasvisreseptejä, joista monet valmistuvat nopeasti ja helposti.

Kirjasta löytää ruokia arkeen ja juhlaan. Arjen iloksi kirjassa on paljon esimerkiksi salaatteja, keittoja ja pastoja. Kirja tarjoaa myös ihastuttavia ruokia vaikkapa brunssille, meze-pöytään, eteläintialaiseen illalliseen tai kasvissyöjän rapujuhliin. Tarjolla on lisäksi reseptejä leipien, piiraiden, pizzojen ja burgereiden ystäville. Eikä jälkkäreitäkään ole unohdettu. Sekä paljon, paljon muuta.

Alex ja Riikka ovat itse kasvissyöjiä, mutta kirja sopii erittäin mainiosti kasvisruokainspiraation lähteeksi myös sekasyöjille (joihin minäkin kuulun, tosin vahvalla kasvis- ja kalapainotteisella ruokavaliolla). Reseptit ovat pääosin Itämeren ja Välimeren väliltä, mutta mukana on myös eksoottisia makuja.

Kukkakaalicrust
Kukkakaalicrust

Olen tehnyt kirjan ohjeilla jo muun muassa paahdettua kukkakaalisalaattia vuohenjuusto-sitruunakastikkeella ja sienicevicheä. Molemmat veivät melkein kielen mennessään. Eikä tänään jäänyt yhtään heikommaksi kukkakaalicrust, joka toimii pizzan tapaan.

Kukkakaalicrustin pohjan tein kirjan ohjeiden mukaan, mutta täytettä vähän muuntelin. Täytteeksi sopivat monet muutkin pizzatäytteet. Pohjasta ei tullut tällä kertaa kovin rapeaa, vaikka mielestäni puristelin raastetun ja höyrytetyn kukkakaalin mahdollisimman huolellisesti. Ehkä olisi vielä pitänyt sittenkin hetki jatkaa. Maku oli silti mahtava, kun sipaisin pintaan sitruunalla maustettua ranskankermaa, murustin vuohenjuustoa ja ripottelin lopuksi päälle timjamilla maustettuja oliiveja sekä vähän rosmariinia.

Tulen tarttumaan kirjaan varmasti monesti. Seuraavaksi kutkuttavat muun muassa paahdetut munakoisot, sitruunacouscousin ja korianterijogurtin kera ja jälkkäri puolelta karibialainen banaani-rommikakku ja limetti-mascarpone. Tuskin maltan odottaa kesää, kun tarjolle saapuvat vielä tuoreet kotimaiset kasvikset.

Vege!-kasvisruokakirja
Vege!-kasvisruokakirja

Suosittelen Vege!-kasvisruokakirjaa lämpimästi joka kotiin!

Kirja on saatu arvostelukappaleena kustantajalta. Suurkiitos!

Kukkakaalicrust

1 ( noin 500g) kukkakaali
1 dl raastettua parmesaania tai sekoitus
parmesaania ja goudaa tai muuta hyvin sulava,
mutta ei kovin rasvaista juustoa raastettuna ( käytin parmesaania)
½ tl kuivattua basilikaa
½ tl oreganoa
1 tl suolaa
1 kananmuna

Täyte:
1 dl ranskankermaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
2 rkl sitruunan mehua
100 g vuohenjuustoa
1 dl oliiveja
½ tl rosmariinia
1/3 nippu rucolaa
parmesaania lastuina

Raasta kukkakaali, kannattaa käyttää myös kanta ja varsi. Höyrytä raastetta noin 5 minuuttia tai kypsennä mikroaaltouunissa noin 7-8 minuuttia. Laita harsoliina ( tai ohut keittiöliina) siivilään ja kaada kukkakaali raaste siihen. Anna jäähtyä hetki ja puristatta nestettä niin paljon pois kuin saat. Lopputuloksena pitäisi olla hyvin kuiva pallo.

Sekoita kulhossa raastettu juusto, kuivayrtit, suola ja kananmuna. Lisää kukkakaali ja sekoita hyvin. Litistä taikina muotoonsa leivinpaperilla vuoratun pizzakiven tai irtopiirakkavuoan päällä. ( Itse muotoilin pohjan kahden leivinpaperin välissä ja siirsin leivinpaperin päällä uunipellille.)

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita ranskakerman joukkoon suola, pippuri ja sitruunan mehu. Leikkaa vuohenjuusto pieniksi paloiksi.

Levitä ranskakermaseos kukkakaalipohjan päälle. Lisää sitten sen päälle vuohenjuusto paloina/muruina ja oliivit sekä rosmariini.

Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea.

Lisää rucola ja parmesaanilastut, kun otat kukkakaalicrustin uunista ulos.

Nauti!

Lähde: Vege! Alex Nieminen ja Riikka Sukula

Lue lisää: Vegeblogi

4 thoughts on “Kukkakaalicrust

  1. Niin, onkin pitänyt kysyä, että jäihän muillekin edes vähäsen, kun kauhoin teidän ruokapöydässä kukkakaalisalaattia ja sienicevicheä 🙂 Varmaan bistroemo huomasi, että keittiössä ollut Vege kirja alkoi koukuttaa minuakin ja kiersin, kaarsin ja selasin sitä. Tulen myös ostamaan kirjan, kunhan löydän sen. Yksi mukava juttu on myös se, että ohjeissa käytetään sellaisia tuotteita, jotka tunnistaa, eikä tarvitse miettiä, että mitähän se mahtaa olla ja mistäköhän sitä voisi löytää??? 🙂

    1. Niin minäkin Heli. Kirja on täynnä todella ihania ohjeita. Hyviä kokkailuja! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *