Lanttu on mainio ja maukas juures, joka appelsiinin tapaan sisältää paljon C-vitamiinia. 100 grammasta lanttua saa noin puolet päivän C-vitamiinitarpeesta. Silti lanttua tulee aika vähän käytettyä. Minullakin lantun pala jää helposti pyörimään jääkaapin alalaatikon pohjalle.
Tällä kertaa keitosta jäänyt ylijäämä lanttu upposi ihaniin lantturieskoihin. Nämä ovat todella helppoja tehdä ja maistuvat aivan taivaalliselta lämpiminä tai haaleina voin kera. Rieskoja syödessä muistin myös loistavan lanttu-appelsiinikeiton. Katso sekin resepti, minä keitän sitä keittoa ainakin taas joku päivä!
Lantturieskat 12-14 kpl
2 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
½ dl kaurahiutaleita
2 tl soodaa
1 tl suolaa
2 dl piimää
½ dl rypsiöljyä
50 g juustoraastetta ( esim. Västerbotten)
100 g lanttua hienoksi raastettuna
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Sekoita jauhot, kaura, sooda ja suola kulhossa. Lisää seokseen öljy, piimä ja juustoraaste. Sekoita taikinaksi. Lisää joukkoon lantturaaste ja sekoita taikinaan.
Nostele taikina kahden lusikan avulla leivinpaperilla vuoratun pellin päälle.Tasoittele rieskat kostutetuin käsin tasaisiksi.
Paista rieskoja uunissa noin 10-15 minuuttia.
Voi, näistä muistui mieleen lapsuuden kylä ja naapurissa asunut Lyyli-täti joka leipoi aina syksyisin naurisrieskaa ja antoi meillekin. Lämpimänä voin kanssa oli aivan ihanaa 🙂
Täytyy kokeilla rieskoja myös nauriista. 🙂 Rieskat maistuivat täällä niin lapsille kuin aikuisille, vaikka ensin kuuluikin lasten suusta ”onks niissä lanttua, en tiedä haluanko… ” Sitten pienen maistiaisen jälkeen ” oho, nämähän ovat hyviä – haluan lisää! ”