Mustikkapullapiirakka

Mustikkapullapiirakka
Mustikkapullapiirakka

Myös mustikkahulluus valtasi minut mökkireissulla. Hullaantuneena kirmasin keltaisilta kantarellimatoilta välillä mustikkamättäiden äärelle. Mättäät olivat sinisenään marjoja. Olisin mielelläni ottanut sankokaupalla mustikoita mukaan, mutta logistiikka (täyteen tupattu perhefarmari) ei vastannut ihan tarpeitani ja muu perhekin pyristeli jossain vaiheessa metsästä ulos.

Mustikkaa oli silti ihan mukavasti kotiin tullessa. Pakastin suurimman osan, mutta pienen osan jätin pariin piirakkaan ja aamiaiselle. Leivon usein mustikoista rahkapiirakan, mutta tällä kertaa halusin kokeilla myös pullapohjaista mustikkapiirakkaa. Mustikkapullapiirakan kuvia on vilahdellut monessa kanavassa ja olen haaveillut sellaisesta herkkupalasta kylmän maitolasillisen kera.

Mustikkapullapiirakka
Mustikkapullapiirakka

Haaveeni toteutui, mutta tulipa paistettua tämä piirakka kahteen kertaan. Otin liian hätäisesti piirakan uunista ensin ulos. Ehdin jo lähetellä pullakutsun lähellä asuvalle ystävälleni, kun sitten huomasin leikatessa piirakan olevan raaka.

Ei auttanut muu, kuin laittaa piirakka uuniin uudelleen. Tuli onneksi herkullisena ulos! Kannattaa siis katsoa pohja hyvin ennen kuin ottaa uunista ulos. Piirakassani oli myös niin paljon mehukkaita mustikoita, joten lusikallinen perunajauhoja ei olisi kenties ollut pahitteeksi, vaikka marjat olivat tuoreita.

Mustikkaisia herkkuhetkiä!

Mustikkapullapiirakka

3 dl maitoa
25 g hiivaa
ripaus suolaa
1 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl kardemummaa
½ tl vaniljaa
noin 7-8 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita

kananmuna ristikon voiteluun

Päälle:

1 litra ( tässä piirakassa noin 1 ½ l)
1 dl sokeria

tomusokeria

Valmistus:

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma, vanilja ja suola. Sekoita ja lisää vähitellen jauhot sekä loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta taikina kimmoisaksi taikinaksi.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Jätä ristikkoa varten noin 1/5 osa .

Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja nosta se pellille tai isoon uunivuokaan ja anna kohta puolisen tuntia.

Sekoita mustikat ja sokeri kulhossa. ( myös 2 rkl perunajauhoja, ainakin jos käytät jäisiä) . Levitä mustikat taikinan päälle.

Kaulitse pienempi osa taikinasta. Voitele se munalla ja leikkaa koristenauhoiksi. Asettele ristikko mustikkapiirakan päälle. Voitele kananmunalla myös ristikon reunat.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kurkista pohja ennen kuin otat pois!

Pöllytä tomusokeria päälle juuri ennen tarjoilua.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Mustikkapullapiirakka

  1. Kuin entisaikaan! Nämä oli niitä lapsuusajan ”karkkipäiviä” 🙂

    1. Kyllä tälläinen pullapohjainen mustikkapiirakka on aivan parasta ”karkkia”. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *