
Kotimaisen parsakaalin sesonki on parhaimmillaan. Ruokakaupassa ei voi kulkea tällä hetkellä huomaamatta vihannesosaston kärryn kyytiin pyrkiviä tummanvihreitä parsakaaleja, jotka nyt ovat vielä tarjolla erittäin edulliseen hintaan.
Minä pidän parsakaalista eniten kevyesti kypsennettynä eli höyrytän sitä vain noin viisi minuuttia. Silloin väri pysyy kauniin vihreänä, rakenne napakkana ja maku raikkaana sekä vitamiinit paremmin tallessa. Parsakaali on nimittäin aikamoinen C-vitaamipommi, jo noin sadasta grammasta eli yhdestä pienestä parsakaalin kukinnosta saa saman verran C-vitamiinia kuin yhdestä appelsiinista.

Tein parsakaalista arki-illan iloksi petollisen hyvän herkkusalaatin, joka hemmottelee makunystyröitä. Kevyesti höyrytetty parsakaali sai seurakseen rapsakkaa pekonia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja ruotsalaista västerbotten-juustoa sekä päälle ruohosipulivinegretteä.
Arki maistuu taas juhlalta!
Parsakaali-pekonisalaatti ( 2-3 annosta)
1-2 (noin 400-500 g) parsakaalia
1 dl puolikuivattuja aurinkotomaatteja
120 g pekonia
50 g västerbotten-juustoa pieneksi kuutioksi leikattuna/murustettuna tai parmesaania
Ruohosipulivinegrette
¾ dl oliiviöljyä
1 tl dijonsinappia
2 rkl hunajaista omenaetikkaa
kourallinen ruohosipulia hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
Lisäksi halutessasi: paahdettuja siemeniä ja pähkinöitä
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen ja paista pekonisiivuja siellä noin 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat rapsakoita, mutta eivät kuitenkaan palaneita. Tai voit paistaa pekonit vaihtoehtoisesti pannulla. Tyyli on vapaa. Valuta rasva lautasella olevan talouspaperin päällä.
Huuhtele parsakaali. Irroittele parsakaalin kukinnot ja leikkaa ne vielä puoliksi. Höyrytä viisi minuuttia tai keitä sama aika. Varren voi kuoria, leikata ohuiksi siivuiksi ja lisätä nekin höyrytettynä salaattiin tai säästää varsi toista käyttötarkoitusta varten, esim. pataan, wokkiin, keittoon jne.
Sekoita kastikkeen ainekset hyvin kulhossa.
Yhdistä kulhossa kaikki salaattiainekset ja sekoita kastike joukkoon.
Nauti hyvän leivän kera.
Kyllä parsakaalia pitäisi tosiaan hyödyntää nyt kovasti ja pakastaakin, kun saa vielä kotimaista. Tässä onkin yksi mukavan tuntuinen ohje 🙂
Kyllä, nyt on paras aika! Salaatti oli mielestäni tosi herkullista, suosittelen kokeilemaan. 🙂