Porkkana-kantarellikeitto

Porkkana-kantarellikeitto
Porkkana-kantarellikeitto

Kantarellaja näyttää löytyvän taas. Huippukausi koettiin heinä-elokuussa, mutta sen jälkeen en ole ehtinyt kantarellimetsiin. Lisäksi olen epäillyt, että paras kausi meni jo.

Viime viikolla bongasin Länsi-Uusimaalaisia kantarelleja Tammisaaren torilla ja muutaman päivän kuluttua mies kiikutti pussillisen kantarelleja suunnistusharjoituksista Espoosta. Kantarelleja on näköjään noussut uudelleen metsiin, joten kannattaa lähteä katselemaan, jos metsän kultaa tekee vielä tuoreena mieli.

Syksyllä olen usein soppatuulella. Keitin porkkanoista rakuunalla maustetun sosekeiton, johon lisäsin lopuksi lautasella rucolaa ja pannulla voissa paistettuja kantarelleja. Sienet voisi kenties lisätä suoraankin keittoon ja soseuttaa, mutta luulen ettei silloin ei tule ihan yhtä hyvää… Voissa paistetut kantarellit ja tuore rucola tuovat keittoon mukavaa puruntuntumaa ja pientä ylellisyyttä.

Herkullisia keittohetkiä!

Porkkana-kantarellikeitto

öljyä ja voita paistamiseen
noin 1 l kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1 sipuli
700 g porkkananoita
300 g ( jauhoista) perunaa esim. Rosamundaa
1 tl ranskalaista rakuunaa
1 tl chilikastiketta ( esim. sriracha)
1 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria
1 prk ricottajuustoa ( tai fetaa tai kermaa → makumieltymysten mukaan..)
kourallinen tuoretta rakuunaa
puoli punttia rucolaa

1 l kantarelleja

Valmistus:

Kuori kasvikset. Hienonna sipuli pieneksi ja pilko perunat ja porkkanat paloiksi.

Puhdista ja paloittele sienet.

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota ensin sipulia. Lisää sitten perunat, porkkanat, kasvisliemi ja mausteet. Keitä kasvikset kypsiksi ja soseuta.

Lisää juusto ja rakuuna. Kuumenna ja sekoita.

Paista vielä kantarellit. Kuumenna pannu ilman rasvaa. Lisää kantarellit ja kiehauta niistä nesteet pois. Valuta. Lisää voita pannulle ja paista sienet. Mausta suolalla ja pippurilla.

Annostele ensin keitto lautaselle ja nosta sitten päälle paistettuja sieniä, vähän rakuunaa ja rucolaa.

4 thoughts on “Porkkana-kantarellikeitto

    1. Kiitos Merja! Tykkään lisätä keittoihin usein jotain ekstraa päälle. Tällä kertaa jääkaapissa sattuivat odottamaan nuo mieheni keräämät kantarellit ja päätin yhdistää ne keittoon. Ei ollut huono kokeilu. 🙂

  1. Näin minäkin tykkäisin tästä keitosta. Sienet voissa rapsakoituina keiton päällä erikseen ! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *