Innostuin taas tekemään 80-luvun mainiota retroherkkua eli täytettyjä paprikoita. Täytin keväisen keltaiset paprikat kotimaisella luomukaritsan jauhelihalla ja sitruunaisella spelttirisotolla sekä murustetulla fetajuustolla. Valmiit täytetyt paprikat viimeistelin ihanan tuoksuisella mintulla, persiljalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.
Kaikenmaailman täytetyt kasvikset ovat lempiruokaani ja myös näistä paprikoista tuli todella maukkaita. Kotimaisessa luomuspeltissä ja karitsan jauhelihassa on makua ja ravinteikkutta. Speltin kypsennys kestää vähän pidempään kuin tavallisen risottoriisin, mutta kannattaa hyödyntää risoton vähemmän aktiivinen valmistusaika aika esipaahtamalla paprikat ja ruskistamalla jauheliha, niin paprikat täyttyvät vähän nopeammin. Värin ja täytteiden puolesta nämä paprikat sopivat oivallisesti pääsiäisen ruokapöytään.
Täytetyt paprikat karitsalla ja sitruuna-spelttirisotolla (kuudelle)
rypsi -tai oliiviöljyä
1 punasipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
3 dl spelttijyviä ( tai risottoriisiä, jolloin valmistus vähän nopeampaa)
6 dl vettä
1 ½ rkl kasvisfondia
½ luomu sitruunan mehu
1 luomu sitruuna kuori raastettuna ( pese kuori hyvin)
1 ps ( 65 g) babypinaattia (huuhdeltuna)
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
1 dl parmesaania raastettuna
suolaa ja mustapippuria
rypsi -tai oliiviöljyä
400 g luomu karitsan jauhelihaa
suolaa ja mustapippuria
1 tl timjamia
150-200g g fetajuustoa murustettuna
yrttejä: persiljaa ja minttua
½ dl pinjansiemeniä paahdettuna
6 (keltaista) paprikaa
rypsi-tai oliiviöljyä
Valmistus:
1. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja kuullota ensin sipuleita öljyssä. Lisää spelttijyvät ja kasvisliemi. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia
2. Lisää sitruunanmehu ja kuoriraaste, pinaatti, aurikokuivatut tomaatit ja parmesaani.Sekoita hyvin ja maista sekä tarkista suola ja pippuri.
3. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja ruskista jauheliha. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla.
4. Sekoita paistettu jauheliha risoton joukkoon.
5. Kuumenna uuni 225 asteeseen.Huuhtele ja leikkaa paprikat pitkittäin puoliksi. Poista siemenet sisältä. Pirskota sisäpinnalle oliiviöljyä ja rouhaise vähän suolaa. Esipaista paprikoita uunissa 15 minuuttia.
6. Ota uunista esipaistuneet paprikat ja lusikoi täytettä niiden sisään. Murusta pinnalle vielä fetaa. Paista 225 uunissa paprikoita vielä noin 20-30 minuuttia.
7. Ripottele pinnalle yrttejä ja pinjansiemeniä. Nauti salaatin kera.
Vinkki: Täyte riittää noin kuuteen keskikokoiseen paprikaan, mutta jos teet vähemmän ja täytettä jää yli niin laita jääkaappiin ja nauti lähipäivinä sellaisenaan risottona.
Nämä tipun keltaiset paprikathan nyt sopii pääsiäispöytään oikein hienosti 🐥 🙂
Niin minunkin mielestä! 🙂