Vastustamattomat vadelma-rahkapullat

Vadelma-rahkapulla
Vadelma-rahkapulla

Talvella ollaan useammin pullatuulella kuin kesällä, ainakin meillä. Laskiaisen lähestyessä herkutellaan laskiaispullilla, mutta monet muutkin pullat maistuvat tähän aikaan vuodesta. Minulla laskiaispullat ovat tältä vuodelta vielä paistamatta ja maistamatta, mutta ostin joku aika sitten kirja-alesta Olga Temosen ihastuttavan pullakirjan. Siitä löytyikin monta kivaa eri variaatiota pullalle.

Vadelma-rahkapulla on Olgan tyttären Helgan mielestä kuulemma kirjan paras pulla. Kieltämättä ohje kuulosti niin houkuttelevalta, että minuakin alkoivat vadelma-rahkapullat houkuttaa. Ja kannatti kokeilla, nämä ovat nimittäin vastustamattoman hyviä!

Tein itse vain puolikkaan annoksen. Sain puolikkaasta taikinasta 18 pikkupullaa. Kolot painelin pulliin snapsilasilla. Alla kuitenkin ”normaali” pullataikinasatsi. Voit siis puolittaa ohjeen tai tehdä reilumman satsin samaa tietä. Olisihan se hyvä tietenkin olla pieni hätävarasto pakastimessa, jos pullahammasta alkaa kiivaasti kolottamaan.

Pullantuoksuista päivää!

Vadelma-rahkapullat

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 kananmuna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
150 g pehmeää voita

Täyte:
50 g pehmeää voita
1 ½ dl sokeria
1 prk ( 250 g ) maitorahkaa
1 kananmuna
3rkl ohra-tai perunatärkkelystä
2 tl vaniljasokeria
2 dl vadelmia

Murupäällyste:
25 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 dl speltti-tai vehnäjauhoja

Valmistus:

Aloita pullataikinasta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon. Lisää sokeri, kananmuna, kardemumma ja sokeri. Sekoita ja lisää vähitellen jauhot sekä loppuvaiheessa pehmeä voi. Alusta taikina kimmoisaksi taikinaksi.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Laita ne pellille ja anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

Tee sillä välin täyte. Vatkaa kevyesti voi ja sokeri sekaisin. Sekoita joukkoon loput aineet.

Valmista seuraavaksi murupäällyste. Nypi voi, sokeri ja jauhot tasaiseksi seokseksi.

Paina kohonnoisiin pulliin juoma/snapsilasilla syvennykset. Paina lasi ensin jauhoihin ja sitten napakasti pullaan , jottei lasi jää kiinni pullaan.

Voitele pullien reunat kananmunalla ja täytä sitten rahkaseoksella. Ripottele pintaan murupäällyste.

Paista pullia 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Lähde: Olga Temonen, Olgan pullakirja / Pullataikina omaan tapaan, vaikka ei siinä suurta eroa ole Olgan taikinaan. Peruspullataikina, jota moni käyttää.

Saatat tykätä myös

2 kommenttia artikkeliin ”Vastustamattomat vadelma-rahkapullat

  1. No nyt minäkin näen, että minkälaiset pullat siellä tuoksullansa toivotti onnellisen koululaisen kotiin. Ihanan kuuloinen tuo vadelma täytteessä, oi oi 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *