Vichyssoise eli purjo-perunasosekeitto saa tällä kertaa vihertävän sävyn lehtikaalista. Lehtikaalin vihreä purjo-perunasosekeitto löytyi Jamie Oliverin kirjasta: Arjen superuokaa perheille. Keiton ohessa oli myös näiden herkullisten lisukeleipien resepti.
Minun sopastani ei tullut ihan yhtä pirtsakan vihreää kuin Jamien keitosta. Johtui kenties siitä, että käytin kolmanneksen vähemmän lehtikaalia ja laitoin myös desin kermaa joukkoon. Keitto oli jokatapauksessa ihanan makuista ja leivät olivat mitä parhaimpia keiton kera!
Ihanaa viikon alkua!
Vichyssoise eli purjo-perunasosekeitto
voita ja oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 (noin 300-400g) iso purjo
4 keskikokoista jauhoista perunaa
100 g lehtikaalia
noin 8 dl kasvislientä
1 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria
Mantelinen yrttitahna leiville
kourallinen tuoreita mintun lehtiä hienonnettuna
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
½ manteleita hienonnettuna
1 rkl valkoviinietikkaa
1 dl parmesaanijuustoa
3 rkl oliiviöljyä
kauraleipää
Valmistus:
Kuori ja kuutioi perunat. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Huuhtele lehtikaali ja ota lehtiruoto pois. Hienonna.
Kuumenna voi kattilassa ja kuullota ensin muutama minuutti sipulia ja purjoa. Lisää perunat ja jatka kuullottamista vielä muutama minutti. Lisää kuuma kasvisliemi ja lehtikaali. Anna keiton kiehua hiljalleen, välillä sekoitellen kannen alla noin 15- 20 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä.
Soseuta sillä välin sauvasekoittimella levite karkeaksi tahnaksi.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Kuumenna. Mausta suolalla ja pippurilla.
Silppua halutessasi yrttejä joukkoon. Tarjoa kuumana tai kylmänä.
Paahda leivät ja tarjoa ne mantelisen yrttitahnan kera.
Voi että, keittoa on hyvä aina tuunata 😀
Kyllä, pienet jutut tuovat mukavaa vaihtelua! 🙂
Ja terveyttä pöhisöö tämäkin soppa 🙂
No niin teköö! 🙂