KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ K-SUPERMARKET LAAJASALON KANSSA
Porkkanakakku on yksi parhaista kakuista, minkä tiedän. Se on meidän perheessä sen verran suosittu, että sitä tehdään usein myös syntymäpäiville. Olen leiponut kakun aikaisemmin vehnäjauhoilla, mutta nyt tein vihdoinkin gluteenittoman version, koska tällä viikolla vietetään valtakunnallista keliakiaviikkoa (5.-11.9.2016).
Kukaan lähipiiristäni ei sairasta keliakiaa, mutta kiinnostus gluteenittomaan ruokavalioon on herännyt monilla – myös minulla. Käytän usein leivonnaisissa osittain gluteenittomia viljoja, koska mielestäni siten syntyy paremman makuisia herkkuja ja vehnän vähentäminen ruokavaliosta ei tunnetusti ole kenellekään lainkaan pahasta.
Mantelijauho on yksi gluteeniton lempi raaka-aineeni, jota nykyään käytän usein leivonnassa. Nyt porkkanakakustakin tuli ihanan mantelinen, kun jauhoista 1/3 osaa oli mantelijauhoja ja vuorasin vuoan myös mantelirouheella. Kakun päälle löytyi vielä kotimaisia makeita vadelmia vihannesosastolta ja maukkaita suolaamattomia pistaasipähkinöitä pähkinähyllystä.
En tiedä haluanko enää tämän porkkanakakkuversion jälkeen edes palata vanhaan… Gluteeniton porkkanakakku on nimittäin niin ihanan mehevä ja kuohkea.
Tällä kauniilla porkkanakakulla ilahduttaa varmasti myös vierasta, joka noudattaa gluteenitonta ruokavaliota!
Kaikki reseptin raaka-aineet löytyvät K-Supermarket Laajasalosta!
Gluteeniton porkkanakakku
3 Pirkka luomukananmunaa
3 dl (ruoko)sokeria
2 dl Pirkka gluteenitonta jauhoseosta
1 dl mantelijauhoja
1 tl Sonnentor vaniljajauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 ½ tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl inkivääriä
ripaus suolaa
1 ½ dl Pirkka rypsiöljyä
4 dl Pirkka luomu porkkanoita raastettuna
voita ja mantelirouhetta vuoan voiteluun
Tuorejuustokuorrute
50 g pehmeää voita
2 dl tomusokeria
½ tl vaniljajauhetta
½ pestyn (luomu)appelsiinin raastettu kuori (myös limetin ja sitruunan kuoriraaste sopivat)
100 g maustamatonta tuorejuustoa, esim. Philadelphia-juustoa
Päälle: Pirkka kotimaisia vadelmia ja suolaamattomia ( Urtekram) pistaasipähkinöitä
Valmistus:
Kuumenna uuni 175 asteeseen.
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja kääntele seos munavaahtoon. Lisää rypsiöljy ja porkkanaraaste sekoitellen joukkoon.
Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun, irtopohjaiseen kakkuvuokaan, jonka halkaisija on 24 cm.
Kypsennä kakkua uunin keskiosassa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kakku ei saa jäädä taikinaiseksi. Jäähdytä kakku.
Vatkaa kaikki ainekset sileäksi seokseksi ja levitä kuorrute kakun päälle ja halutessasi myös sivuille.
Koristele kakku rouhituilla pistaasipähkinöillä ja vadelmilla.
Kenenköhän keksintö tämä ihana kakku onkaan? Ja kylläpä kakku sai kyytiä teidän viime juhlillakin 🙂 Hyvää keliakiaviikkoa ! <3
Niinpä, hyvä kysymys! Kenen mahtava neronleimaus tämä kakku alunperin on? Hyvää keliakiaviikkoa sinne myös! <3
tein kakun tänään mutta laitoin sokeria desin verran vähemmän. maku on tosi hyvä mutta koostumus mureneva.
Kiva kuulla, kun kokeilit ja kiitos palautteesta. Olen itse tehnyt tätä useamman kerran, viimeksi vähän samalla tapaa (kesäkurpitsakakkua )ja aina on pysynyt hyvin kasassa, ei lainkaan murenevaa. En ole sen vuoksi lisännyt siihen esimerkiksi mitään psylliymia. Olisiko jauhoissa nyt jotain eroa tai leikkaisitko ihan lämpöisenä?
Kestääkö kuin pakastamista,ilman kuorrutetta?
En ole koskaan pakastanut tätä kakkua, mutta miksi ei yhtä lailla kuin muitakin kuivakakkuja. Kuorrutteen minäkin jättäisin pois, koska se varmaan menee sulamisen jälkeen ikävän näköiseksi.