Häränhäntäpata – hurmaavan hyvää helposti

Häränhäntäpata
Häränhäntäpata

Mielessäni orasti ajatus mehevästä lihapadasta, kun astuin sisään Hakaniemen halliin. Suunnistin tällä kertaa uuteen Bosgårdin myymälään, jos sieltä löytyisi jotain pataan laitettavaa. Bosgårdin tiskillä olikin monenlaista herkkua ja tarjolla oli myös häränhäntää, josta halusin kokeilla valmistaa lihapadan.

Häränhäntäpata
Häränhäntäpata

En ollut aikaisemmin tehnyt häränhäntäpataa, joten kyselin vinkkejä lihakauppiaalta. Hän suositteli häränhännälle samanlaista valmistustapaa kuin burgundinpadalle, paitsi tämä maukas luullinen liha ei kaipaa pekonia pataan seurakseen. Lisäksi hän suositteli kypsentämistä miedossa 80-90 asteen lämmössä yön tai päivän ( 7-8 tuntia) yli, jotta päästään oikein mehevään lopputulokseen. Ei siis yhtään vaikeaa, ainoastaan vähän aikaa vievää.

Häränhäntä2

Ensimmäinen ranskalaistyylinen häränhäntäpatani sai sitten hautua päivän uunissa, kunnes liha alkoi irtoilemaan luista. Miedossa lämmössä liha kypsyi suussa sulavaksi ja liemestä tuli aivan mahtavan makuista. Lihapadan seuraksi valmistin rosmariinilla maustettuja lohkoperunoita.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Tälläinen ihana slow food sopii täydellisesti pimeneviin syysiltoihin hyvän punaviinin kera. Bonuksena maukas häränhäntä on edullista, jopa luomunakin (alle 20 €/kg)!

Tunnelmallisia patailtoja!

Häränhäntäpata

paistamiseen voita
800 g häränhäntää
2 rkl vehnäjauhoja
3 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 rkl tomaattipyrettä ( minä käytin tomaattichutneytä , Ballymaloe)
1-2 porkkanaa
200 g herkkusieniä
puoli pulloa punaviiniä
4-5 dl lihalientä
2 laakerinlehteä
1 oksa tuoretta rosmariinia
1 kourallinen tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valmistus

Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen valmistusta.

Leikkaa nivelten kohdalta palasiksi. Leikkaantuu yllättävän helposti, kun löytää vain oikein leikkauskohdan. Pikkasen pitää etsiä helpointa kohtaa.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi porkkana.

Kuumenn paistinpannussa voita ja ruskista lihanpalat. Ripottele vehnäjauhot pintaan hyvin sekoittaen ja siirrä lihat pataan. Huuhtele pannu kuumalla vedellä ja kippaa vesi myös pataan.

Kuullota seuraavaksi pannulla sipulit ja porkkanat. Sekoita joukkoon tomaattipyree/chutney. Lisää sitten nekin pataan. Kaada pataan viini, lihaliemi ja lisää mausteet.

Kypsennä uunissa 80-90 asteessa noin 8 tuntia. Lisää valmistuksen loppuvaiheessa pataan pannulla voissa paistettuja herkkusieniviipaleita.

Tarjoa perunoiden kera, esim.lohkoperunat, keitetyt perunat tai perunasurvos kaikki sopivat seuraksi.

Saatat tykätä myös

4 kommenttia artikkeliin ”Häränhäntäpata – hurmaavan hyvää helposti

  1. Kuoritko jotenkin häränhännän rasvaa vai löysitkö rasvattomampaa lihaa? Häränhäntä on minusta herkkua, mutta tuo rasva ylittää mun kynnyksen :).

    1. En kyllä kuorinut, eikä ollut mielestäni mitenkään överirasvaista. Olisinko saanut tosiaan vähärasvaisemman palan… Täytyypä seuraavalla kertaa kysyä kauppiaalta onko paloissa eroa. Minulla häränhäntä olikin ekaa kertaa kokeilussa, mutta ei viimeistä.:-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *