Talvipakkasilla maistuu myös riistapyörykät vanhan ajan malliin ruskean kastikkeen ja pottumuussiin sekä puolukkasurvoksen kera. Lapsetkin rakastavat tätä ruokaa, vaikka aika harvoin toisaalta tulee tehtyä ruskeaa kastiketta. Enemmän olen totuttanut heitä moniin muihin makuihin, mutta mikä ihmeen taika tässä vanhan ajan herkussa on?
Ohje voisi olla perintöä monen mamman reseptikirjasta, mutta minulle tämä ohje kulkeutui kymmenen vuotta sitten työväenopiston kursilta, jossa kokkailimme ruokia syksyn sadosta. Reseptin oikean nimen mukaan ohje olisi riistapyörykät UKK:n mukaan. Saattaa siis olla, että riistapyörykät tähän tapaan on ollut myös Kekkosen suosikki.
Herkullisia talvipäiviä!
Perinteiset riistapyörykät kastikkeessa
400 g hirven jauhelihaa ( tai poron)
200 g possunjauhelihaa ( tai nauta-sikajauhelihaa)
1 sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 rkl voita
1-2 viipaletta vaaleaa leipää
2 tl suolaa
2 tl murskattua viherpippuria
1 muna
1 dl kermaa
Valmistus :
Lisää jauhelihan joukkoon hienonnettu, voissa haudutettu sipuli sekä vedessä liotettu, soseutettu leipä. Sekoita joukkkoon mausteet, muna ja kerma. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja siirrä ne voideltuun vuokaan. Kaada pyöryköiden päälle kuuma kastike ja paista 175 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Ruskea kastike
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä
Sulata rasva pannulla. Lisää jauhot hyvin sekoittaen. Ruskista jauhoja keskinkertaisella lämmöllä. Kun väri on sopiva, lisää lihaliemi parissa erässä koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
Tarjoa puolukkasurvoksen ja salaatin kera.
Lähde: Helsingin työväenopiston kurssimonisteen ohjetta mukaillen
Näitä kuvia, tekee kyllä vähän tiukkaa katsella nälkäisenä… 🙂
Heh, näin saattaa käydä. 🙂