Tämä täydellinen perunabliniresepti on Perhon opiskeluajoilta. En kyllä itse näitä silloin paistanut, mutta onneksi olen napannut reseptin talteen. Tällä reseptillä tulee nimittäin superkuohkea blinitaikina ja peruna tuo taikinaan mukavaa pehmeyttä.
Perinteisesti blinikausi alkaa tammikuussa, mutta joskus olen miettinyt, että kuka sen sinne on keksinyt laittaa alkavaksi. Joulukuuhan on paljon parempaa aikaa startata blineillä herkuttelu, kun herkuttelu pakkaa olla muutenkin joulukuun teema. Lisäksi talvikin paukuttaa päälle tällä hetkellä siihen tapaa, että juu, se on kuulkaas mitä parhain aika aloittaa blinikausi.
Perinteiset blinit paistetaan isommalla blinipannulla, mutta itselläni ei ole sellaista, joten teen blinit aina edesmenneen rakkaan mammani ikivanhalla valurautaisella lettupannulla. Oikeastaan pienet blinit ovat minusta muutenkin parempia. Niistä ei tule niin ähky kuin yhdestä suuresta, enkä toki uita niitä aivan hulluna kirkastussa voissa. Runsaan voin käytön sijaan blinin paistossa valitsen mielummin runsaat täytteet blinin päälle.
Kokeile herkullisia perunablinejä vaikka heti tulevana itsenäisyyspäivänä. Huomaa, että taikinasta tulee suuri määrä blinejä, joten puolita tarvittaessa.
Pienet perunablinit (40-50 bliniä)
25 g hiivaa
0,5 l maitoa
2 ½ dl tattarijauhoja
2 ½ dl vehnäjauhoja
3 dl pilsneriä
1- 2 tl suolaa
200 g puikulaa tai rosamundaa
3 kpl munan keltuaisia
3 kpl munan valkuaisia
Valmistus:
1. Vispaa hiiva maitoon. Sekoita sitten joukkoon jauhot ja pilsneri.
2. Anna käydä jääkaapissa yön yli tai 2 tuntia lämpimässä.
3. Lisää joukkoon paseerattua perunaa, esim. raastimen hienolla terällä saa ikään kuin perunalunta. Sekoita mukaan myös keltuaiset. Mausta suolalla.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele valkuaisvaahto taikinaan juuri ennen paistamista.
5. Paista lettupannulla pieniä perunablinejä kirkastussa voissa.
6. Siirrä tarvittaessa 100 asteiseen uuniin odottamaan, jos et tarjoa blinejä heti eli suoraan pannulta.
Lisäkkeet
Lohitartar
200 g kylmäsavulohta kuutioituna
150 g graavilohta kuutioituna
½ pieni punasipuli erittäin pieneksi hienonnettuna
½ rs smetanaa
suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunanmehua
½ ruukkua tilliä
Valmistus:
1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna tartarin tekeytyä sen aikaa jääkaapissa, kun paistat blinit.
Lisäksi:
mätiä, smetanaa, herkkukurkkuja
myös hyviä blinin päälle : sienisalaatti, porotahna, katkarapuskagen