Talvi on juuresten juhlaa. Ne ovat maukkaita, edullisia ja monikäyttöisiä sekä usein kotimaisia. Meillä syödään syksyn ja talven aikana paljon juureksia. Muutama päivä sitten kattilassa porisi muun muassa hyvä soppa lantusta. Tällä kertaa oli punajuurien vuoro.
Tämä on talvinen ja lämmin paahdettu punajuurisalaatti, johon tulee mukavan kipakka piparjuurikastike ja savuahvenia. Vähän laitoin punajuurien mukaan rosamundaa ja punasipulia. Herkkusalaatti on helppo valmistaa, kun ahvenetkin voi onkia valmiina purkista.
Paahdetut punajuuret, piparjuurikastike ja savuahvenet
5-6 punajuurta
3 pientä rosamunda perunaa
1 punasipuli
oliivi- tai rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
1 rkl timjamia
Kastike:
1 dl turkkilaista jugurttia
1 dl majoneesia
2-3 rkl raastettua piparjuurta
1 tl dijon sinappia
2 rkl tilliä silputtuna
2 rkl sitruunan mehua
1 tl hunajaa
2 rkl pieniä kapriksia
rucolaa
1 prk savuahvenia
Valmistus:
Tee kastike. Kuori piparjuuri ja raasta. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa sen aikaa, kun laitat punajuuret, perunat ja sipulin paahtumaan.
Kuori punajuuret ja perunat. Paloittele pieniksi paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Laita kaikki leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Pirskota päälle öljyä ja sekoittele mausteet joukkoon.
Paahda uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia. Kääntele välillä.
Kokoa salaatti lautasella. Laita pohjalle paahdetut punajuuret ym. Lisää päälle rucolaa, savuahven paloja ja piparjuurikastiketta.
Katso myös: Paahdettuja punajuuria, saksanpähkinöitä ja fetakastike
Tykkäisin varmasti. Piparjuurikastike kuulostaa raikkaalta punajuuren seurassa 🙂
Joo, tämä kokonaisuus toimi tosi kivasti. 🙂