Tänä keväänä olen ihastunut sisialaiseen vihannesmuhennokseen caponataan, jossa on yleensä munakoisoa, varsiselleriä, tomaatteja, sipulia ja/tai valkosipulia (tai muita kauden vihanneksia). Sekä myös kapriksia, oliiveja ja viinietikkaa.
Caponata on herkullista lämpöisenä tai kylmänä. Lämpimään caponataan on ihana kastaa tuoretta leipää, kun taas kylmä caponata on ihanaa pannulla paahdetun leivän päällä.
Välillä lisään lautasella mukaan myös mozzarellaa, pinjansiemeniä tai yrttejä sekä tilkan ihanan paksua punaista balsamicoa. Caponata toimii myös hyvin lasagnen täytteenä.
Odotan niin jo kesää ja lämpimiä päiviä. Silloin nautin viimeistään taas caponataleivän ja sen seurana lasillinen kylmää italialaista valkoviiniä.
Caponata
oliiviöljyä
1 munakoiso
3-4 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
3 lehtesellerin varta pieniksi viipaleiksi leikattuna
2 tl kapriksia
½ dl oliiveja
1 prk kokonaisena kuorittuja tomaatteja
ripaus sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
kourallinen lehtipersiljaa hienonnettuna
Lisäksi esim.
pinjansiemeniä
mozzarellaa
punaista balsamicoa
basilikaa
Valmistus:
Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi ja ripottele suolaa pintaan. Itketä 15-30 minuuttia. Pyyhkäise liiat suolat ja nesteet pois.
Paista munakoisokuutiot pannulla öljyssä parissa erässä. Siirrä sivuun lautasella. Paista samalla pannulla öljyssä ensin hetki valkosipulia ja heitä mukaan myös lehtesellerit. Lisää nyt mukaan jo paistetut munakoisokuutiot.
Kaada joukkoon kokonaisena kuoritut tomaatit, kaprikset, oliivit, valkoviinietikka, sokeria, suolaa ja pippuria.
Anna kypsyä hiljalleen kannen alla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja valkoviinietikkaa.
Tarjoa lämpimänä tai kylmänä. Pastan tai leivän kera tai vain sellaisenaan. Seuraksi sopii myös mozzarella, pinjansiemenet, basilika ja tilkka hyvää oliiviöljyä sekä hyvää punaista balsamicoa.
Caponatat on minunkin suursuosikkeja. Ja vihanneksissa ja juustoissa ym. löytyy valinnanvaraa. Alkoi kans tehdä ihan mieli tuota. Nam! 🙂
Näin on, caponata on superherkullista. 🙂
Näyttää ja maistuu herkulliselta, jos saisi vielä aito sisialaisia munakoisoja ja tomaatteja raaka-aineeksi tai itse kasvatettuja niin maku olisi täydellinen.
Totta itsekasvatettua mikään voita, mutta herkullista myös näin. 🙂