Lähi-idän kananmunapannusta eli shakshukasta on tullut supersuosittua ja reseptejä pukkaa tasaisin väliajoin niin lehtiin kuin blogeihin. Minäkin lukeudun shakshukafaneihin ja tykkään tehdä siitä erilaisia versioita. Tätäkin ruokaa voi varioida monella tapaa. Aina shaksukan ei tarvitse olla edes tomaattipohjainen. Kurkkaa vanhaa reseptiäni, jossa on esimerkiksi kananmunapannu pinaatilla ja kantarelleilla.
Tämä shakshuka on jälleen tomaattinen, siihen upposi purkillinen kirsikkatomaatteja. Tomaattien seuraksi voi lisätä monenlaisia kasviksia, papuja tai mausteista makkaraa ym. ”mitä kaapista löytyy”, mutta minä tein nyt aika riisutun version. Sen sijaan laitoin mausteita reilusti ja kaapissani oli myös koukuttavan hyvää Ballymaloen tomaattirelishiä, jota käytin tomaattipyreen sijasta. Relishiä ostan Bosgårdilta, kun käyn Hakaniemen hallissa, mutta sitä ilmankin tästä selviää. Eikä relish edes kuulu shakshukaan, mutta aina voi ottaa vähän omia vapauksia. Kananmunan keltuaisetkin maalasin renkaaksi. Eihän niidenkään tarvitse tököttää pannussa aina samalla tapaa.
Shakshuka on mielestäni loistava lounas hyvän leivän kera, mutta paljon sitä suositaan myös aamiaisella ja brunssilla.
Herkullisia ja kokeilevia shakshuka -hetkiä!
Shakshuka (kahdelle)
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä kuorittuna tai hienonnettuna
½ punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
1 rkl tomaattipyrettä tai tomaattirelish, jota voi laittaa ainakin puolet enemmän tai molemmat…
2 varsisellerin vartta hienonnettuna
1 prk (kirsikka) tomaatteja kokonaisena tai murskaa
½ tl savupaprikaa
suolaa ja mustapippuria
1 rkl korianteria hienonnettuna
½ kourallista persiljaa hienonnettuna tai maun mukaan
1 tl sumakkia (jos vain löytyy, ei välttämätön)
3 kananmunaa
Valmistus:
Kuumenna pannu ja kaada siihen öljyä. Kuullota valkosipuli ja chili. Lisää varsisellerit ja jatka kuullottamista hetki. Sekoita joukkoon tomaattipyree ( relishin voi lisätä myöhemmin suoraan kastikkeeseen) .
Kaada pannulle tomaattípurkki ja mausta ( ei vielä sumakkia). Anna kypsyä hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Tee shaksukaan pienet kolot ja riko kanamunat yksitellen koloihin tai tee rengas.
Paista noin kymmenen minuuttia tai sen aikaa, että munat hyytyvät makuusi sopiviksi. Lisää pinnalle yrttejä ja sumakkia sekä tarvittaessa suolaa.
Tarjoa leivän kera.
En ole koskaan ennen kuullut Shaksukasta, mutta oppia ikä kaikki 🙂 Hyväähän se varmaan on. Kaunis kuvassakin.
No mutta sittenhän tässä on uusi ihana makuelämys tarjolla, eikun kokeilemaan. 🙂