Viikonlopuksi: Kesäkurpitsalasagne

Kesäkurpitsalasagne
Kesäkurpitsalasagne

Lasagne on yksi lempiruokani, ja sitä se on ollut jo teinivuosista saakka. Yläasteen kotitalousopettaja opetti meille oppilaille 80-luvulla monet uudet herkut ja yksi niistä oli lasagne. Siitä alkoi minun lasagnerakkaus. Maittava ja mutkaton ruoka, jota sopii tarjota myös ruokavieraille.

Vuosien saatossa olen valmistanut lasagnea monella tavalla. Kastikkeita voi tehdä erilaisista lihoista, kalasta, sienistä ja kasviksista, mutta myös lasagnelevyt voi vaihtaa esimerkiksi kesäkurpitsaan. Vai tuleeko tästä sittenkin enemmän moussakaa muistuttava ruoka. Kyllä siinä on paljon toki sitäkin.

Oli niin tai näin, tämä ” lasagne” on varsin herkullista ja riittoisaa!

Hyvää viikonloppua!

Kesäkurpitsalasagne

2 keskikokoista kesäkurpitsaa (yht. noin 600 g )

Jauhelihastike:

oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
2 salottisipulia tai tavallinen keltasipuli kuorittuna ja hienonnettuna
400 g naudan jauhelihaa
2 rkl tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa
1 tl lihaliemijauhetta tai tilkka lihafondia
1 rkl punaviinietikkaa
1 laakerinlehti
1 tl kanelia
2 tl basilikaa
1 tl paprikamaustetta
½ tl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valkokastike:

50 g voita
¾ dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
150 g juustoraastetta ( esim. västerbottenia raastettuna)

Valmistus:

Aloita kesäkurpitsoista. Leikkaa ne mandoliinilla tai juustohöylällä ohuiksi viipaleiksi. Ripottele suolaa pintaa ja itketä (siis nesteet pois) sen aikaa, kun teet kastikkeet.

Valmista lihastike. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä ensin hienonnettuja sipuleita. Lisää jauheliha ja paista sen aikaa, että liha ruskistuu.Sekoita joukkoon tomaattipyre ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 30 minuuttia. Poista laakerinlehti ja tarkista maku.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi kesäkurpitsaviipaleista talouspaperilla nesteet ja suola pois.

Tee valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Ota liedeltä. Mausta ja vispaa kananmuna joukkoon. Sekoita kastikkeeseen vielä raastettu juusto.

Voitele vuoka tai käytä leivinpaperia suojana. Itse käytän nykyään melkein leivinpaperia, koska inhoan vuoan jynssäämistä.

Kokoa lasagne. Kaada pohjalle tilkka valkokastiketta. Lisää sitten viipaloituja kesäkurpitsoja, sitten jauheliakstiketta, sitten valkokastiketta jne. Säästä kuitenkin suurin määrä valkokastikkeesta pintaan.

Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummumaan. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Lisää päälle halutessassi yrttejä, esim lehtipersiljaa tai basilikaa ja parmesaania.

Katso myös: kantarelli-pinaattilasagne, kasvis-ricottalasagne, hirvi-suppilovahverolasagne ja moussaka

6 thoughts on “Viikonlopuksi: Kesäkurpitsalasagne

  1. Lasagne on hyvä keksintö, kuka lie sitten ensimmäisen tehnyt ? Aina niin herkullisen täyteläistä 🙂

    1. Wikipedian mukaan: ”Lasagne on syntynyt Pohjois-Italiassa Emilia-Romagnan maakunnassa luultavasti 1400-luvulla. Sana lasagna on ilmeisesti johdettu kreikkalaisten yöastiaa eli pottaa merkitsevästä sanasta, joka on siirtynyt latinaan muodossa lasanum ja tarkoitti antiikin Roomassa keittoastiaa” 🙂

      1. No johan on tämäkin ”pottaruoka” sitten vanha keksintö ! Mielenkiintoista 🙂

  2. Leikkasin kurpitsat pitkittäin kyllä veitsellä paksuiksi laatoiksi. Ihan yhtä hyvää. Mandoliinia ja kitaraa ei nyt ollut saatavilla.

    1. Ihan varmasti tulee yhtä hyvää veistä käyttäen. Itsekin leikkaan välillä lasagnekesäkurpitsat veitsellä ja välillä taas mandoliinilla. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *