
Ras el hanout on yksi grillikauden suosikkimausteeni, joka sopii lihalle tai kalalle. Maustetta tietenkin voi käyttää muulloinkin, mutta minä yhdistän sen usein grillattuun kanaan. Kanavartaat eivät taatusti jää tylsän makuisiksi tällä mausteella.
Ras el hanout on pohjoisafrikkalaisen keittiön mauste, jossa on kukkainen ja monivivahteinen tuoksu sekä maku. Mausteseoksesta löytyy laventelia ja ruusunterälehtiä sekä muun muassa kurkumaa, korianteria, muskotinkukkaa, inkivääriä, kanelia, kardemummaa, neilikkaa, mustapippuria ja cayennepippuria. Maustetta löytyy hyvin varustetuissa ruokakaupoissa. Itse olen ostanut Ras el hanoutia Herttoniemen K-Hertasta ja Stockmannilta.

Melko viileä ja hyinen tuuli puhalteli, kun tässä talossa avattiin grillikausi. Hiilillä grillattu kana oli kuitenkin tavoitteena, joten lämmintä vaatetta ylle ja mies lähti hetkeksi päivystämään ulos grillin ääreen. Jos grillailu ei vielä innosta, niin voit tehdä vartaat myös uunissa. Noin 15-20 minuuttia ja 200 astetta.
Kanavartaiden seuraksi tein couscoussalaattia ja mausteista jugurttikastiketta, jotka olivat kelpo seuraa mausteisille vartaille. Couscoussalaatissa ollut parsakaali maistuu herkulliselta, kun sen jättää napakaksi ja se saa makua omenaviinietikkakastikkeesta.
Kanavartaat -Ras el hanout ( noin 9 varrasta)
1 kg kananrintafileitä ( noin 6 filettä)
3 rkl ras el hanout mausteseosta
2 rkl sitruunan mehua
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl ruokosokeria
Laita varrastikut likoamaan.
Leikkaa kanafileet kahteen tai kolmeen osaan. Laita palat kulhoon ja kääntele mausteseos, sitruunamehu, rypsiöljy ja sokeri joukkoon. Anna marinoitu puolisen tuntia.
Pujota marinoituneet kananpalat varrastikkuihin.
Grillaa vartaat kypsiksi.
Kasvis-couscoussalaatti
2 dl couscousia
1 parsakaali
1 avokado
1 dl oliiveja
1 rkl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
½ tl sokeria
luraus ( 2-3 rkl) oliiviöljyä
sitruunan mehua
korianteria
Keitä couscousia pakkauksen ohjeen mukaan. Liemivalmisteella saat hyvää makua couscousin keitinliemeen. Itse käytin Renee Voltairen lantbuljongia.
Pese parsakaali ja leikkaa kukinnot irti. Höyrytä tai keitä parsakaalin kukinnot kypsiksi, mutta muista jättää napakoiksi. Mausta kypsät parsakaalit omenaviinietikalla, suolalla, sokerilla ja mustapippurilla.
Kuori ja leikkaa avokado pieneksi paloiksi.
Kokoa salaatti. Yhdistä kulhossa couscous, avokadon palat, oliivit ja maustetut parsakaalit. Purista päälle sitruunan mehua, lurauta oliiviöljyä ja koristele komeus tuoreella korianterilla.
Jugurttikastike
2 dl kreikkalaista jugurttia
1 tl sokeria
1 tl jauhettua korianteria
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 rkl sitruuna nmehua
½ tl kardemummaa
Sekoita mausteet jugurtin joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.