Linssimoussaka

Linssimoussaka

On ollut sen verran vilpoisaa viime päivinä, että ehkä siitä johtuen mieleeni hiipi mehevän maukas moussaka. Nämä tälläiset munakoisovuoat ovat aina olleet minun makuuni ja niitä löytyykin täältä blogista jo muutamaa muutakin sorttia, mutta linssiversiota en ole tänne koskaan tehnyt. No nyt tilanne korjattu!

Linssimoussaka

Moussaka on mukavan riittoisaa ja siitä riittää monesti ruokaa myös seuraavalle päivälle. Katso myös maittava moussaka (karitsalla), härkismoussaka, vegemoussaka nyhtökauralla, mehevä munakoisopaistos, italialainen munakoisovuoka suppilovahveroilla ja melanzane (soijarouheella).

Linssimoussaka (6-8 annosta)

2 munakoisoa
suolaa ja rypsiöljyä
2-3 (rosamunda) perunaa

täyte:
rypsi- tai oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
2 pientä (kesä)sipulia kuorittuna ja hienonnettuna ( ei vihreää vartta)
2 rkl tomaattipyrettä
1 prk kokonaisena kuorittuja tomaatteja
1 prk tomaattimurskaa
1 prk kypsiä vihreitä linssejä valutettuna
1 rkl punaviinietikkaa
1 laakerinlehti
1/2 tl kanelia
1/2 tl sokeria
2 tl provencen yrtit mausteseosta
suolaa ja mustapippuria myllystä

Valkokastike:
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
¼ tl muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
2 kananmunan keltuaista
150 g juustoraastetta (esim. mustaleima -emmental)

Lisäksi: parmesaania raastettuna tai fetaa murustettuna

Valmistus:

1. Leikkaa munakoiso viipaleiksi ja ripota viipaleiden päälle suolaa ja pirskota öljyä. Laita uuni päälle 220 astetta ja laita munakoisoviipaleet sinne leivinpaperilla vuoratun uunipellin (tai kahden pellin) päälle, kun valmistat muut moussakan osat. Käytä kahta peltiä käyttäessä kiertoilmaa ja pudota lämpötila 200 asteeseen.
2. Voitele uunivuoka tai laita leivinpaperi pohjalle. (Suosittelen jälkimmäistä, säästyy vuoan kuuraukselta).
3. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi.
4. Valmista kastike. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä ensin hienonnettuja sipuleita. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja loput ainekset. Anna kastikkeen hautua hiljaisella lämmöllä noin 30 minuuttia. Poista laakerinlehti ja tarkista maku.
5. Valmista seuraavaksi valkokastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita jauhot joukkoon. Kuumenna, mutta älä ruskista. Lisää vähitellen maito. Keitä hiljalleen, samalla sekoittaen sen aikaa, että kastike paksuuntuu. Ota liedeltä. Mausta ja vispaa keltuiaiset hyvin joukkoon. Sekoita kastikkeeseen vielä juustoraaste.
6. Ota paahtuneet munakoisoviipaleet uunista.
7. Täytä vuoka. Laita pohjalle ohut kerros linssi-tomaattikastiketta, lisää päälle viipaloidut perunat ja ripottele vähän suolaa niiden päälle. Seuraavaksi paahtuneita munakoisoviipaleet. Lopuksi valkokastike. Ja tee samanlainen uusi kierros, niin että pinnalle jää valkokastike.
8. Kypsennä uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummumaan. Anna vetäytyä paistamisen jälkeen folion alla noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

2 thoughts on “Linssimoussaka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *