KAUPALLISESSA YHTEISTYÖSSÄ: K-SUPERMARKET LAAJASALO
Maa-artisokkakeitto on juureskeittojen aatelia ja se sopii loistavasti alkuruoaksi tai sitten lounaalla keitto nostaa sinut hetkeksi arjen yläpuolelle. Maa-artisokassa on upean aromaattinen ja hienostunut maku.
Itse suosin maa-artisokkaa eniten tälläisessä sosekeitossa, mutta se soveltuu perunan tapaan mainiosti myös gratiineihin. Viime vuonna innostuin paahtamaan mukuloita uunissa ja dippailin niitä dijon-majoneesiin. Siinä on muuten yksi koukuttava herkku, joka on myös helppo tehdä. Paahdettuja maa-artisokkia ei tarvitse edes kuoria, vaan pelkkä harjaus riittää.
Keittoa varten maa-artisokat on parempi kuitenkin kuoria. Kuoritut maa-artisokat laitetaan sitruunalla maustettuun veteen, tummumisen estämiseksi. Maa-artisokka kypsyy nopeammin kuin peruna, joten mukaan tulevat perunat kannattaa sen vuoksi kuutioida pienemmäksi.
Maa-artisokkakeiton seuraksi tein makoisia kylmäsavulohitartarleipiä. Ne sopivat oivallisesti yhteen keiton kanssa!
Kaikki reseptin raaka-aineet löytyvät K-Supermarket Laajasalosta!
Maa-artisokkakeitto ( 6 annosta)
loraus rypsi-tai oliiviöljyä
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3-4 (jauhoista) perunaa kuorittuna ja paloiteltuna
1 kg (2ps) maa-artisokkaa kuorittuna
noin 7- 8 dl kana-tai kasvislientä
2 dl kuohukermaa
suolaa ja valkopippuria
½ ruukkua tuoretta persiljaa hienonnettuna
Valmistus:
Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota ensin valkosipulia hetki. Lisää perunakuutiot ja maa-artisokat, kuullota vielä hetki. Kaada kattilaan lientä sen verran, että kasvikset peittyvät. Keitä noin 20 minuuttia kunnes perunat ja maa-artisokat ovat pehmeitä.
Soseuta sauvasekoittimella. Lisää kerma, valkopippuri ja suolaa maun mukaan. Kuumenna. Ripottele annosten pinnalle tuoretta persiljaa.
Kylmäsavulohitartarleivät
Maalahden limppua viipaloituna (noin 10-12 kpl)
200 g kylmäsavulohta
1 rkl majoneesia
1 rkl ranskankermaa
1/3 ruukku ruohosipulia
3-4 tippaa tabascoa
rouhittua mustapippuria
Valmistus:
Hienonna ruohosipuli ja kylmäsavulohi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tarjoa tartar saaristolaisleivän päällä.
Jotain tällaista juurikin kaipaisin nyt tähän hätään… 🙂